Laatste nieuws

De Rookvrije Generatie en de Parelloop...

De Rookvrije Generatie en de Parelloop...

Zondag 2 april stond in Brunssum in het teken van de Parelloop: een gezellige renwedstrijd door het centrum. Een mooie gelegenheid om nogmaals aandacht te vragen voor de Rookvrije Generatie. Omdat ook de kinderen in Brunssum rookvrij zouden moeten kunnen opgroeien. 

Samen met mijn collega Gabriëlle van SineFuma heb ik de wedstrijd gelopen en aansluitend een goed gesprek kunnen voeren met burgemeester Luc Winants. Wordt vervolgd!

Lees meer »
Vanaf 1 januari 2017: de Rookvrije Generatie!

Vanaf 1 januari 2017: de Rookvrije Generatie!

Het is zover: vanaf 1 januari 2017 start de 'Rookvrije Generatie' in Nederland. Er is al van alles aan vooraf gegaan. Vele mensen en organisaties hebben zich ingezet om het mogelijk te maken dat kinderen vanaf 1 januari 2017 rookvrij geboren kunnen worden en rookvrij kunnen opgroeien.Ook jij kunt hieraan bijdragen,als professional, als klant van een professional of gewoon omdat het leuk is om te doen. Zoals met oud-jaar - vanavond dus- meedoen aan de Sylvesterloop in Elsloo in een Rookvrije Generatie-shirt. Omdat het leidt tot bijzondere gesprekken.Kortom, ik ben er klaar voor, en jij?

Lees meer »
Stoptober: wie doet er mee?

Stoptober: wie doet er mee?

Stoptober, wie doet er mee? 28 dagen niet roken in oktober. Schrijf je in. Download de app en ga aan de slag. Veel succes! Meer weten, ga dan naar www.stoptober.nl.

In het kader van stoptober heeft mijn collega Hanneke Leroux een prachtig gedicht geschreven:

Lees meer »
Lancering Taskforce Rookvrije Start

Lancering Taskforce Rookvrije Start

Vandaag is de Taskforce Rookvrije Start in aanwezigheid van staatssecretaris Van Rijn (VWS) gelanceerd. De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met rokende (aanstaande) ouders. Het gaat om kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches. Namens de laatste groep neem ik deel aan deze Taskforce. Wij willen met elkaar bereiken dat kinderen een rookvrije start krijgen door gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding van aanstaande ouders en hun naasten. De eerste concrete actie van de Taskforce is een zogenaamde wachtkamerfilm.

Lees meer »
Signeersessie 10 juni

Signeersessie 10 juni

Op 31 mei 2016, Wereld-niet-roken-dag heeft Sylvia Heddema het eerste exemplaar van haar boek “Gun ieder kind een rookvrije start” mogen overhandigen aan burgemeester Aptroot van Zoetermeer, tijdens een overleg van het Verloskundig SamenwerkingsVerband Zoetermeer. Deze bijzondere vergadering stond verder in het teken staan van vergroten van zowel kennis als samenwerking rondom stoppen met roken bij (aanstaande) zwangeren. 

Het boek is echter vooral bedoeld voor zorgverleners. Vandaar dat Sylvia een moment heeft gekozen om zorgverleners en anderen in de regio die interesse hebben om haar boek in te zien of te kopen en te laten signeren.

 

 

Lees meer »
Vanaf juni te koop: Een verrassend praktisch handboek voor zorgverleners!

Vanaf juni te koop: Een verrassend praktisch handboek voor zorgverleners!

Wat is jouw eerste gedachte als je een rokende zwangere spreekt?

Dat lijkt een eenvoudige vraag, toch heb er in de praktijk al veel antwoorden op gehoord.

Want stoppen met roken, dat is niet gemakkelijk. Maar praten over stoppen met roken ook niet. En tóch verwacht ik dat van jou als zorgverlener. Omdat we onze ogen niet meer kunnen sluiten voor de gevolgen van (mee)roken in de zwangerschap. En wij als zorgverleners hebben daar een belangrijke preventieve taak. Zowel voor de aanstaande ouders als voor het ongeboren kind. Mijn boek geeft veel praktische handvaten waarmee iedere zorgverlener direct aan de slag kan. Ongeacht je ervaring, de setting waarin je werkt of de tijd van je consult. Het boek....

Lees meer »
Je kunt op meer plekken sigaretten kopen dan brood. Best gek hé!

Je kunt op meer plekken sigaretten kopen dan brood. Best gek hé!

Niemand wil dat zijn kinderen gaan roken. Als je beseft hoe gevaarlijk roken is, dan is het toch gek dat we sigaretten in veel opzichten nog behandelen als gewoon product, volop verkrijgbaar en in het zicht van kinderen?
Als we willen dat kinderen niet beginnen met roken, zullen wij moeten beginnen met de sigaret niet als een normaal product te zien. 

Lees meer »
In 3 minuten op weg  naar 60% kans op gezonder bevallen! Download het tweede gratis e-book.

In 3 minuten op weg naar 60% kans op gezonder bevallen! Download het tweede gratis e-book.

Help een zwangere roker deel II. In 3 minuten op weg naar 60% kans op gezonder bevallen! Dat is de titel van mijn tweede e-book. Het beschrijft de tweede fase van het menumodel Rookvrij á la Carte, namelijk het volhouden van een rookvrije tijd en jou wezenlijk rol daarin als reguliere zorgverlener. In dit e-book ook de resultaten van de pilot in het UMCG. Tevens aandacht voor meeroken, minderen, trek, uitglijders en terugval. Download hier de gratis versie en ga ermee aan de slag. Succes!

Lees meer »
Samen op weg naar een rookvrije generatie

Samen op weg naar een rookvrije generatie

Drie gezondheidsfondsen, Hartstichting, KWF en Longfonds, zijn op 2 november een campagne gestart voor een rookvrije generatie. Kinderen die vanaf 2017 worden geboren, moeten in alle fasen van het opgroeien worden beschermd tegen tabaksrook en tegen de verleidingen om te gaan roken. Burgers, professionals en politiek kunnen hun steentje bijdragen met onder meer goed voorbeeldgedrag, rookvrije verenigingen, scholen en maatregelen.De prioriteit van maatregelen wordt telkens bepaald door wat nodig is om kinderen die vanaf 2017 worden geboren in elke levensfase te beschermen. Diverse organisaties hebben zich al aangesloten als partner van de rookvrije generatie. Ook Via syl via heeft zich aan dit concept verbonden.

Lees meer »
500 dappere klanten en hun successen

500 dappere klanten en hun successen

Juni 2015 meldt zich de 500ste rokende klant met het verzoek tot stopondersteuning. Dat lijkt me een goe dmoment om eens te kijken hoe het alle klanten is vergaan en de gezamenlijk bereikte successen te bekijken.

En wat blijkt? 78% van de klanten is na de behandeling nog steeds rookvrij. 37% is zelfs na een jaar nog rookvrij en dus volgens Nederlandse termen 'succesvol gestopt'. Steeds opnieuw is een succesvolle stoppoging het vieren waard. Al ben ik van mening dat iedere serieuze poging een dapper moment is voor iedere roker. Je leert ervan en er komt een moment dat je aan je laatste stoppoging begint. Voor mij is het steeds weer een feest om dat mee te maken.

Lees meer »
Help een zwangere roker in 3 minuten op weg  met 80% kans op succes!

Help een zwangere roker in 3 minuten op weg met 80% kans op succes!

Dát is de titel van het eerst e-book van Sylvia Heddema. Het is bedoeld voor zorgverleners in de geboortezorg, die ook graag hun steentje willen bijdragen aan de begeleiding van zwangere rokers bij hun stoppoging. Tijdens reguliere zorgcontacten blijkt het vaak moeilijk en tijdrovend om aandacht te besteden aan het rookgedrag van de zwangere. Dit e-book geeft een praktische handreiking die haalbaar is voor iedereen. Hier gratis download voor zowel het e-book als het bijbehorende menumodel 'Rookvrij á la Carte'!

Lees meer »
Bijzondere wandeling voor wereld niet roken dag

Bijzondere wandeling voor wereld niet roken dag

Zondag 31 mei was Wereld niet roken dag. Ter voorbereiding van één dag niet roken liepen we samen op de Brunssumse hei: rokers, een partner, een vrijwilliger van het Longfonds en Sylvia, de Stoppen met roken coach. Op diverse manieren hebben we besproken wat roken voor je betekent, hoe het kan lukken om één dag niet te roken en of je mogelijk aan (volledig) stoppen toe bent. Hieronder een zeer bijzondere reactie van een deelnemer:

Lees meer »
Wereld niet roken dag: wandel mee ter voorbereiding want ook u kunt het!

Wereld niet roken dag: wandel mee ter voorbereiding want ook u kunt het!

Zondag 31 mei is Wereld niet roken dag. Elk jaar wordt er op deze dag wereldwijd aandacht gevraagd voor de gevolgen van roken. Om meer mensen te motiveren mee te doen en voor te bereiden op deze rookvrije zondag organiseert Stoppen met roken coach Sylvia Heddema samen met het Longfonds een wandeling voor rokers op zaterdag 30 mei. Bent u een roker die graag de uitdaging aan wil gaan om één dag niet te roken, dan bent u van harte welkom!

Lees meer »
Nieuwsbrief Rookvrij! Allebei? maart 2015

Nieuwsbrief Rookvrij! Allebei? maart 2015

'Rookvrij! Allebei?' is een intensieve begeleiding voor rokende zwangeren. Dit is een unieke landelijke aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden zoals de V mis. Dit en meer in de laatste nieuwsbrief, die digitaal verspreid wordt onder zorgverleners en verwijzers.

Lees meer »
Handreiking Trimbos

Handreiking Trimbos

De nieuwe handreiking van het Trimbos genoemd 'Beleid voor Begeleiding Stoppen met Roken binnen het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV)'  biedt ruimte voor zowel de V-mis als 'Rookvrij! Allebei?' Een prima eerste aanzet om rokende zwangeren zowel in de eerste als in de tweede lijn goed te kunnen begeleiden bij hun stoppoging.

Lees meer »
Wandeling voor rokers!

Wandeling voor rokers!

Ook deze maand weer wandelingen in de Limburgse natuur! laat je verrassen of geef de verrassing aan een ander cadeau. Je bent van harte welkom!

Lees meer »